PKN
Gereformeerde Kerk te Rhoon
 
Laatste twee dagen

Laatste twee dagen

Hierbij een impressie van de laatste 2 dagen. Maandagochtend zijn we met de jongste kinderen van Casa Lumina naar de dierentuin geweest. Een overzichtelijke dierentuin, maar wel met o.a. beren en leeuwen. En natuurlijk blijven de apen het leukst, waarbij hun gedrag opmerkelijke overeenkomsten vertoont met het gedrag van de jongsten van onze groep. Traditioneel volgde een gezonde lunch bij McDonalds.
In de middag gingen we naar de bioscoop met ca. 20 kinderen. De bioscoop was geïntegreerd in een overdekte shopping mall, een soort Zuidplein. Met internationale ketens als Zara, Adidas en Stradivarius. Winkels voor de goed bemiddelde Roemeen, maar te duur voor de mensen waar wij onze aandacht op richten.
Al met al hadden de kinderen een topdag.
's Avonds volgde het afscheidsdiner met alle medewerkers en vrijwilligers van Casa Lumina met het traditionele fotomoment.
Vandaag, dinsdag, was de reisdag. Na een mooie dagopening door Hilko was er nog tijd om de verjaardag van Ema, onze Roemeense begeleidster, te vieren. Daarna met taxi's naar Debrecen in Hongarije en vandaar de vlucht naar Eindhoven. Tegen 18.00 uur waren wij terug in 't Centrum waar vele familieleden en vrienden ons opwachten. Gezellig! Veel dank aan Lenie en Sigrid voor het verzorgen van de koffie met zelfgebakken cake en Lenie had ook voor iedereen een mooie rode roos meegenomen. En nee Gerard, het was geen PvdA roos.
 
Wij mogen met dankbaarheid terugkijken op een mooie reis. De sfeer en saamhorigheid in de groep waren uitstekend. Ieder heeft zo zijn eigen rol en kwaliteiten. De een kan goed organiseren, de ander is hartelijk voor de kinderen, de volgende zorgt voor sfeer in de groep. Iemand houdt de financiën bij, er zijn er die chaufferen,  iemand maakt foto's. Sommigen zijn vrij in het bidden en zingen bij de gezinsbezoeken. Het lijkt op de bekende bijbeltekst uit 1 Korintiërs 12: vele lichaamsdelen maken 1 lichaam. 
 
We hebben wat kunnen betekenen voor hen die het zo nodig hebben. Veel dank voor uw meeleven en gebed. Met uw giften, de wervingsacties van onze fantastische jongeren en  de collecteopbrengsten hebben wij het werk van Casa Lumina financieel kunnen ondersteunen. Maar ook geld kunnen geven voor extra noden die wij bij families aantroffen. Geld voor bijvoorbeeld: een nieuwe voordeur, de elektriciteitsrekening, hout voor in de winter,  medicijnen, een medisch onderzoek etc. De leiding ter plaatse zorgt ervoor dat het geld juist wordt besteed. 
 
Nogmaals dank voor uw betrokkenheid en op de eerstvolgende vriendenmaaltijd zal er met film en foto's extra aandacht zijn voor onze reisbelevenissen.
 
Een laatste hartelijke groet van de Roemenië gangers.
 
 

 
Verslag dag 4 Verslag dag 4

Beste fantastische lezers van dit verslag,
Een beetje later dan normaal, maar hier alsnog het 4e verslag!
 
-Vandaag was een mooie dag. Zoals gewoonlijk begonnen we de dag weer om half 9 bij het ontbijt. (Nadat we allemaal met moeite ons bed uitgerold, gestruikeld, gekropen of gesprongen waren.) Of nou ja, we kwamen er achter dat een aantal ‘s ochtends al 5km hardgelopen hadden! Jawel, mocht je het nog niet weten, we hebben aardig wat sportieve mensen meegenomen naar Roemenië. Maar goed, voor de iets minder sportieve mensen begon de dag zo rond half 9 na het eerste kopje koffie.
 
Na de dagopening die Jany voorbereid had en het ontbijt (waar de meningen nog steeds over verdeeld zijn) gingen we naar Casa Lumina voor de kerkdienst. Eerst werden we ontvangen door de medewerkers van Casa Lumina die klaar stonden met koffie en thee. Daarna konden we naar de zaal waar de dienst zou plaatsvinden.
 
Het was een levendige dienst. Thomas, Nadine, Nils en Jonas hebben een mooi verhaal laten zien dmv een toneelstukje. Het verhaal ging over een jongen die uiteindelijk heel zijn hart aan Jezus wil geven. Ook zongen we veel liedjes en gaf Christi een mooie preek over het licht van Jezus. En in het bijzonder sprak hij ons als groep aan. Hij vertelde over hoe ze het waarderen dat we deze reis maken en dat wij aan de mensen hier een stukje van Jezus licht mogen laten zien. En ik wil Olga even in het bijzonder bedanken voor al het vertalen!
 
Om half 2 verzamelden we allemaal weer en verdeelden we ons in groepen om de allerlaatste gezinnen te bezoeken.
 
Na de gezinsbezoeken was in eerste instantie de bedoeling om een beetje te relaxen in het hotel, maar al snel hadden we met een groot deel van de groep bedacht om een drankje te gaan doen. Een paar wilden liever even de stad in, een rondje lopen en natuurlijk stiekem even een ijsje eten! (Ik noem geen namen)
 
Om 18u werden we verwacht bij Christina thuis. Ze had met haar familie samen een top maaltijd in elkaar gezet! Het eten was heerlijk, er was als toetje tiramisu en taart! (Daar kan je ons, ik bedoel vooral mij, heel blij mee maken)
 
Na het gezellige etentje kwam Emma met het idee om nog met elkaar de stad in te gaan. Je kan wel raden dat het een beetje laat is geworden, maar ach ja.
 
Het was een mooie dag!
 

 
Verslag dag 3 Verslag dag 3

Dag allen, hierbij verslag deel 3.
Vanochtend ging om half 8 de wekker. We begrijpen steeds beter waarom het hotel zo betaalbaar is. Zo worden de handdoeken niet gewisseld. Met dezelfde handdoeken waarmee we de overstroomde badkamervloer hebben gedroogd, moesten we nu onszelf maar weer afdrogen. 
's-Ochtends in vier groepen ieder 2 gezinnen bezocht. Dus in totaal 8 gezinnen blij gemaakt met een voedselpakket, een envelop met kaart en 20 euro en een deken. Dit laatste komt vooral wat later in het jaar beter van pas, het is hier nu zo'n 30 graden.
Met elke groep gaat een Roemeens sprekend persoon mee zodat er een Engels-Roemeens gesprek kan volgen. Het is dan echt niet alleen maar somberheid troef, er wordt soms ook gelachen of over luchtige onderwerpen gesproken als wat voor sport iemand doet. Alleen hoe leg je uit dat je aan korfbal doet? We eindigen een gesprek met gebed en keer op keer zie je dat de mensen geraakt worden als er voor hun persoonlijk wordt gebeden.
In de middag was er tijd om sightseeing te doen. Maar ook dan houden we natuurlijk een Christelijke inslag: we bezochten een synagoge, de derde grootste van Europa, en we kregen een rondleiding in een Orthodoxe kerk inclusief het beklimmen van de toren en het bezoeken van het museum.
Morgenochtend volgt de kerkdienst waarin wij als groep ook een rol hebben. Maar daarover morgen meer. Nu eerst maar eens proberen te slapen. De kamergenoot van degene die zijn apneu masker heeft vergeten kan in ieder geval beamen dat er een medische noodzaak was voor dit apparaat. In 2 nachten heeft deze kamergenoot in totaal 5 uur geslapen. Het alternatief van in de auto overnachten wordt steeds aantrekkelijker gevonden.
Welterusten allemaal en een hartelijke groet van de Roemeniëgangers.
 

 
Verslag dag 2 Verslag dag 2

Beste iedereen, hierbij het 2e dagverslag. 
 
-Vanochtend ging de wekker om een iets dragelijker tijdstip. We werden pas om half 9 aan bij ontbijt verwacht. 👍🏻 Het hotel blijkt op het 2e gezicht toch iets minder luxe dan we in eerste instantie dachten; douche en gootsteenputjes die niet doorlopen, platte kussens, geen douchegordijn zodat de badkamer in een zwembad veranderd. (Oeps sorry allemaal luxeprobleempjes waar we natuurlijk totaal niet over mogen klagen) De meningen over het ontbijt waren wat verdeeld, maar uiteindelijk konden we allemaal met een gevulde maag op stap! Pluspuntje: Casa Lumina is op loopafstand van het hotel!
 
-‘s Ochtends stonden gezinsbezoeken op het programma. We verdeelden ons in groepjes en gingen op pad. Iedereen kwam weer terug met bijzondere verhalen over de gezinnen. Toen kwamen we er opeens achter dat we een beetje in tijdnood zaten. Dus zijn we snel door gegaan naar het volgende onderdeel van het programma! Namelijk, de spelletjes met de kleuters. 
 
-We hebben als raceraketjes alle spellen klaargezet en de kinderen in 2 groepen verdeeld. Iedereen kreeg zijn taak en we konden beginnen. Bowlen, koekhappen en lepelloopestafette! Een oerhollands sport en spelmiddagje voor de kinderen dus! We eindigden met de poffertjestraditie. Poffertjes met belachelijk veel poedersuiker natuurlijk. 
 
-Het volgende onderdeel waren de activiteiten met de scholieren. De mannen gingen voetballen met de jongens. Natuuuuurlijk schopte Nathan de bal weer op het dak. Dusja alles werd uit de kast gehaald om die bal weer terug te krijgen... Zou het gelukt zijn?
Met de meiden zaten we binnen lekker te tutten. Nagels lakken, make-uppen, haren vlechten. We hebben ze allemaal omgetoverd tot echte prinsesjes. 
 
-Toen bleek iedereen opeens heel erg moe en dat was geen probleem, want we hadden een uurtje om lekker even te relaxen in het hotel. En van dat uurtje even ‘niks’ werd dankbaar gebruik gemaakt. 
 
-Om 17u waren we weer terug in Casa Lumina en verdeelden we ons weer in 4 groepen om nog weer gezinnen te bezoeken. Aansluitend hadden we een broodmaaltijd in Casa Lumina. We hadden het al over een rustig avondje in het hotel en nog even evalueren.... Totdat er opeens een verrassing was! Felicia stond opeens in de deuropening! We zijn toen lekker de stad in gegaan voor een drankje. Om 20u wel netjes 2 minuten stilte gehouden. (Wat een beetje gek aanvoelde aangezien we in het centrum op een terrasje zaten) Het evalueren hebben we uiteindelijk dus even naar morgen verplaatst. Nu is het laat geworden dus we gaan lekker slapen. 
 
Joe! 
 

 
Verslag dag 1 Verslag dag 1

Beste familie en belangstellenden,
>
> Even een kort eerste verslag vanuit Roemenië. Vanochtend ging de wekker rond 05.00 uur (auw) en een ieder moest om 5.45 uur verzamelen bij de Maranathakerk. Er was geen groot uitzwaaicomite maar dat was gezien het tijdstip wel begrijpelijk. Wel erg leuk dat Carla, Gijs en Wim er waren en dat vaders van Lisanne en Iris en ook Ewoud wilden chaufferen.
> De autoreis naar Eindhoven verliep voorspoedig evenals het inchecken in het vliegtuig. Zowaar had iedereen een paspoort bij zich, ook de nieuwkomers Karin van Dijk en haar zoon Jonas, Lisanne en Esther Wubs, een medewerkster van Childrens Reliëf die de vaste reisleider Olga ditmaal assisteert.
> De vlucht ging naar Boedapest en van daaruit moesten we nog 3,5 uur in een busje naar Oradea. Dat was best een pittige reis.
> In Oradea verblijven we ditmaal in een hotel nabij Casa Lumina, omdat ons vaste gastenverblijf niet meer beschikbaar is. Een net hotel waar we op het eerste gezicht prima kunnen verblijven.
> Het weer is hier erg goed, zo'n 28 graden met zon, het weer dat jullie hopelijk volgende week krijgen. Alle witte Hollandse melkflessen kwamen direct al tevoorschijn, we weten niet of we daar de Roemen een plezier mee doen maar ok.
> Vanavond hebben we bij een pizzeria gegeten. Voor 4 tot 5 euro krijg je een prima pizza op het bord.
> Het is hier een uur later dan in Nederland dus we gaan nu lekker slapen. We kregen net door dat er diverse snurkers in de groep zitten en  1 ervan heeft zelfs zijn apneu apparaat vergeten, dus dat beloofd wat voor de nachtrust van de overige kamergenoten.
> Morgen staan er gezinsbezoeken op het programma en een spelprogramma met de kinderen van Casa Lumina. Wordt vervolgd.
>
> Een hartelijke groet van Marian, Karin met Nils en Jonas, Lisanne, Iris, Nelleke, Hilko met Nadine, Jany, Adrie, Gerard, Esther, Olga, Thomas en Nathan

 

 
 
Nieuw op site

- Oecumenische viering op 27-1

- Concert Dimensions junior

- Data oud papier container 2019

- Kerkdiensten januari, februari en maart 2019

- Schema Mededelingenblad 2019

- Nieuwe Liturgische kleden

 
 
Collectebonnen
Heeft u al eens overwogen om bij de collecten, bonnen te gaan gebruiken ? De bonnen zijn geldig voor alle collecten van de Gereformeerde Kerk en van de Hervormde Gemeente in Rhoon.

De kosten voor aanschaf van collectebonnen zijn eventueel, samen met andere giften aan goede (erkende) doelen en bijvoorbeeld uw vrijwillige bijdrage aan de kerk, aftrekbaar van uw inkomen bij de aangifte Inkomstenbelasting. Hierbij wordt wel rekening gehouden met een drempelbedrag.

Het bestellen van collectebonnen is eenvoudig, u maakt op rekening NL04RABO011.89.79.892  t.n.v. Geref.Kerk Rhoon, het bedrag over waarvoor u collectebonnen wenst te ontvangen onder vermelding van de gewenste soort geel, blauw of wit en het aantal daarvan. Na bijschrijving van het bedrag op de rekening van de Kerk worden de bonnen bij u thuisbezorgd. Bestelt u voor de eerste maal, vermeldt dan ook even uw adres in de omschrijving van uw bankopdracht.

Wij hebben de volgende collectebonnen:

1 geel vel collectebonnen 20 x euro 0,75 = euro 15,-
1 blauw vel collectebonnen 20 x euro 1,25 = euro 25,-
1 wit vel collectebonnen 20 x euro 2,50 = euro 50,-

 
Voor de gebruikers van het forum
De kerkenraad heeft een voorkeur dat de gebruikers van het forum hun eigen naam gebruiken i.p.v. een alias.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.