PKN
  • De Kerk
    De Kerk
    Over ons
    Over ons De glas-en-lood ramen van de kerk
  • Fotoalbum
  • ANBI
» De Kerk » Over ons 
Gereformeerde Kerk te Rhoon
Uitgangspunt

Uitgangspunt
De Maranathakerk van Rhoon weet zich opgenomen in het grote verband van de wereldkerk van Christus en is geroepen de "lofzang gaande te houden".
Onze gemeente weet zich geroepen gemeente van Jezus Christus te zijn in Rhoon. In deze gemeente zijn wij met elkaar op weg, zoekend naar vormen om mensen van nu te helpen geloven, dat het verhaal van God en de mensen niet oud is, maar fonkelnieuw, dat er hoop is en toekomst vanwege de woorden van Jezus.

Dit viert de gemeente van zondag tot zondag, van feest tot feest, bij woord, water, brood en wijn.

De gemeente leert steeds weer opnieuw met het oor op de Schriften en het oog op de wereld welke weg mensen kunnen gaan om zelf overeind te blijven en anderen overeind te helpen op weg naar de stad van vrede. Binnen de gemeente verplichten we elkaar in onze verantwoordelijkheid voor elkaar en
voor wie arm is en geen helper heeft veraf en dichtbij.
 
Maranathakerk

Maranarhakerk, Kleidijk 2, Rhoon
Maranathakerk

Onze P.K.N.-gemeente komt samen in de Maranathakerk. Deze kerk staat aan de Kleidijk 2 in Rhoon. De gemeente komt voort uit de traditie van de Gereformeerde Kerken in Nederland.

 
Stiltehoek

Stiltehoek
Na de nodige voorbereidingen is de stiltehoek in onze kerk in gebruik genomen. Als initiatiefgroep willen wij u er graag iets meer over vertellen.
Wat treft u aan in de stiltehoek? Boven de tafel hangt een drieluik waarop het kruis en het open graf zijn afgebeeld, als ook mensen die in het Licht van de vredesduif staan. Bij dit schilderij horen de woorden "Mensen bij name genoemd, mensen naar het Licht getild". Deze tekst hangt naast het drieluik.
Op de tafel ligt aan de ene kant het gedachtenisboek, waarin de namen van onze overleden gemeenteleden worden geschreven. Zo ook de steen met de naam die de familie aan het eind van het kerkelijk jaar meekrijgt. Aan de andere kant ligt de doopkralenketting, grote gekleurde houten kralen geregen aan een koord, waarop de namen van onze dopelingen worden geschreven.
Ook het voorbedenboek, dat voorheen nog op een tafeltje in de hal lag, ligt nu op de tafel zodat u in alle rust hierin uw voorbeden kunt opschrijven.
Voor en na de dienst, kunt u een waxinelichtje aansteken en dit neerzetten in de glazen schaal die in het midden van de tafel komt te staan.
Ook staat er op de tafel een houdertje met een gedicht dat past bij de tijd van het jaar. Dit gedicht kunt u mee naar huis nemen.
Wij hopen dat de stiltehoek een waardevolle plek zal hebben in onze gemeente en dat ieder op zijn of haar manier de weg naar de stiltehoek zal vinden.
 
Interieur kerk in de jaren 60

De kerk in de jaren 60
Interieur kerk in de jaren 60

Een opname genomen vanaf de orgelgalerij van een volle Maranathakerk. De opname is genomen door Joh. Pols en werd ons ter beschikking gesteld door dhr. E. de Wolff.

 
Korte geschiedenis van de Gereformeerde Kerk te Rhoon

De eerste gereformeerde Kerk in Rhoon aan de Rijsdijk. Links de kosterswoning en rechts van de kerk de pastorie.
Korte geschiedenis van de Gereformeerde Kerk te Rhoon

Rond 1850 scheidde een aantal leden zich af van de Hervormde Kerk te Rhoon, toen daar ds. P.A. van der Hoeven predikant was.  Dit was een predikant van de zg. Groninger-richting.

Klik op meer voor vervolg.

lees meer »
 
Predikanten die de Gereformeerde Kerk van Rhoon gediend hebben

Predikanten die de Gereformeerde Kerk van Rhoon gediend hebben

Tot nu toe hebben twaalf predikanten de Gereformeerde Kerk van Rhoon gediend. Klik op meer voor volledige lijst van predikanten.

lees meer »
 
Orgel van de Gereformeerde kerk aan de Rijsdijk

Het Standaart orgel van de oude Gereformeerde Kerk aan de Rijsdijk
Orgel van de Gereformeerde kerk aan de Rijsdijk

In het oude kerkgebouw aan de Rijsdijk was er in eerste instantie geen orgel aanwezig. Men "behielp" zich met met een voorzanger. Later werd er ook een harmonium gebruikt, maar dit was vaak in erbarmelijke staat, maar er was geen geld om een kerkorgel aan te schaffen. Klik op meer voor nadere bijzonderheden.

lees meer »
 
Het Standaart orgel in de Maranathakerk

Het Standaart / Fonteijn en Gaal orgel in de Maranathakerk
Het Standaart orgel in de Maranathakerk

Het Standaart orgel werd door de fima Fonteijn en Gaal overgeplaatst van de oude kerk naar de veel grotere Maranathakerk. Daarom werd de dispositie gewijzigd. Klik op meer voor nadere bijzonderheden.

lees meer »
 
Het Kramer orgel

Het front van het Kramer orgel
Het Kramer orgel

In 1984 werd het Standaard orgel vervangen door een nieuw orgel, gebouwd door Louis J. Kramer uit Boskoop.

Klik op meer voor de dispositie.

lees meer »
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.